Esquerrans i ambidextres al golf… i a l’Associació

Brian Harman

La victòria de Brian Harman (a la foto) al British Open ha tornat a posar d’actualitat als jugadors esquerrans. De fet, només tres jugadors que juguen amb l’esquerra com a mà dominant han aconseguit el triomf en tota la història d’aquest campionat: l’esmentat Harman, el neozelandès Bob Charles (1963) i l’estatunidenc Phil Mickelson (2013). Quant als quatre “majors”, només es poden sumar dos golfistes esquerrans més, amén del propi Mickelson, que va guanyar el Màsters el 2004, 2006 i 2010 i dos PGA el 2005 i 2021. Son Mike Weir (2003) i Bubba Watson (2012 i 2014), tots dos campions a Augusta. 

Cinc esquerrans campions en tota la història dels Majors no són molts, la veritat, però és que les estadístiques indiquen que només un 10% dels professionals són esquerrans i no més d’un 4% estan a l’elit.

Sobre aquest tema, les històries i anècdotes en el món del golf i de l’esport en general són múltiples i curioses. El propi Harman és destre en totes les activitats de la vida quotidiana i creu que això de l’esquerra i el golf pot tenir la seva explicació en què ja de petit, quan jugava al beisbol per afició, llançava la pilota amb la dreta però batia amb l’esquerra, tot de manera natural. 

Phil Mickelson

Mickelson (foto superior) no és realment esquerrà sinó destre, però de nen va aprendre a jugar a golf posant-se enfront del seu pare, a manera de mirall i imitant els seus moviments. Just a l’inrevés que Sergio García, que és esquerrà però el seu pare Víctor, professional del Club de Golf del Mediterráneo, va començar a ensenyar-li com a dretà quan només tenía tres anys. 

Un altre cas realment significatiu és el de dos grans tennistes, Rafa Nadal i Ivan Lendl. El mallorquí, en l’actualitat hàndicap -0,4 de golf, és destre i juga al golf com a tal, però ho ha guanyat absolutament tot en el tennis com a esquerrà. I Lendl, que va ser número 1 en el tennis com a destre, va arriba a hàndicap 0 en el golf jugant d’esquerres i fins i tot va participar en dos tornejos professionals a la República Txeca i va disputar una fase prèvia del US Open. 

TAMBÉ A L’ASSOCIACIÓ

La nostra Associació també té la seva història amb els jugadors esquerrans i ambidextres. Si al món hi ha al voltant d’un 10% de practicants esquerrans, resulta que només en la nostra junta directiva ja en tenim a dos, Carles Blanch (a la foto de l’esquerra, al forat 15 de Golf d’Aro) i Carles Garcia Guinda (a la dreta, al P&P de Portal del Roc). Dos d’onze, un 18%, una barbaritat.

I, per descomptat, també tenim a un ambidextre il·lustre: Paco Martínez. L’exjugador del Barça, una de les millors esquerres del futbol en els anys setanta/vuitanta, juga de dretes al golf però té una particular manera d’intentar aprofitar la seva condició natural: “Tinc un putter d’esquerrà i de vegades el faig servir i sempre porto un pal d’esquerrà en la bossa per si em queda en un arbre o en algun obstacle i m’afavoreix”. Efectivament, és un avantatge que tenen els ambidextres, doncs no existeix cap regla que prohibeixi jugar de tots dos costats en una mateixa ronda, sempre que en la bossa no es portin més de 14 pals. És a dir, cada jugador pot combinar-los de la forma que més li interessi, com fa el gran Paco.

Desplaça cap amunt