Quin és l’esport més practicat al món? 

L’esport és salut. I a poc a poc, tots anem sent conscients d’ells. Per tant, davant una oferta de més de 250 esports reconeguts oficialment, tenim molts d’entre els que triar. La diversitat d’esports és immensa.

I encara que tots ells són beneficiosos per a la salut ja que permeten la pràctica d’activitat física, amb tots els beneficis que això porta a nivell tant físic com emocional, hi ha alguns que, sens dubte, són més populars que uns altres.

Ja sigui per qüestions culturals, perquè són els que a nivell professional són més mediàtics, perquè fomenten més la sociabilitat i la companyonia o perquè simplement són més divertits, hi ha esports que són practicats per milions de persones.

Però, quins són aquests esports que gaudeixen de més popularitat i que compten amb més practicants? En l’article d’avui trobaràs la resposta a aquesta pregunta, perquè t’oferim un rànquing dels esports ordenats.

Quin és l’esport que practica més gent?

Cal deixar clar abans de començar que les xifres que indiquem són orientatives, perquè a pesar que les hem obtingut de fonts especialistes en estudis demogràfics, és complicat saber amb exactitud quanta gent practica un esport, perquè ja no és només que molts d’ells ho fan de forma no federada, sinó que és complicat determinar quina regularitat mínima necessària es requereix per a considerar a algú com a practicant d’aquest esport.

Així i tot, el que és clar és que les xifres són bastant representatives i que, per tant, l’ordre real de popularitat és molt similar al que oferim en aquesta llista. Començarem amb el menys practicat (que continua sent-ho molt, perquè ja hem dit que hi ha més de 250 esports oficials) i acabarem amb el rei dels esports. Anem allà.

  1. Hoquei: 3 milions
    Comencem la nostra llista amb l’Hoquei. No hem trobat dades per a diferenciar entre els practicants de la modalitat d’herba i la de gel, així que amb permís dels més experts, els incloem en el mateix grup.

És un esport popular a tot el món que és seguit per més de 2.000 milions de persones, encara que és practicat per “només” 3 milions de persones. L’hoquei és un esport en el qual dos equips competeixen per a introduir una pilota en forma de disc en la porteria contrària sobre una superfície d’herba o de gel, depenent de la modalitat.

  1. Boxa: 7 milions
    La boxa és l’esport inclòs dins de les arts marcials més popular i practicat. Encara que pels perills que comporta, és important fer-ho de forma federada. D’acord amb les dades que hem pogut rescatar, 7 milions de persones practiquen boxa.

Es tracta d’un esport de contacte en el qual dos contrincants lluiten en un quadrilàter (amb la baralla dividida en assalts) utilitzant únicament els seus punys protegits per guants i colpejant-se només per sobre de la cintura.

18. Pàdel: 8 milions
El pàdel és un esport d’origen mexicà que està guanyant molta popularitat recentment, perquè pot practicar-se sense massa preparació física, encara que els professionals, evidentment, són veritables atletes.

8 milions de persones en el món juguen a pàdel, un esport de pales que es juga per parelles en una pista envoltada de parets transparents que té l’objectiu de fer botar la pilota en el camp dues vegades, valent-se de rebots en aquestes parets.

17. Handbol: 18 milions
L’handbol és un altre dels esports clàssics. Es tracta d’un esport que es juga dins de pistes en el qual s’enfronten dos equips, cadascun d’ells compost per set jugadors. L’objectiu és transportar la pilota amb les mans fins al camp rival, utilitzant connexions entre companys, per a aconseguir anotar en la porteria. S’estima que 18 milions de persones en el món el practiquen.

16. Criquet: 20 milions
El criquet és el segon deporti més popular del món en el que audiència es refereix, sent superat únicament pel futbol. De fet, s’estima que més de 2.500 milions de persones segueixen habitualment els partits de criquet, sent extremadament popular al Regne Unit, l’Índia, Austràlia i Sud-àfrica.

És practicat, això sí, “només” per 20 milions de persones. Es tracta d’un esport de bat i pilota que es juga en un camp d’herba de manera ovalada i en el qual dos equips d’11 jugadors cadascun han de colpejar per a així fer carreres.

15. Surf: 26 milions
Altre dels clàssics. El surf és un esport aquàtic que requereix de molta preparació física que consisteix a realitzar maniobres sobre una taula enmig de les ones de la mar, cavalcant-les i fent girs utilitzant la seva força. S’estima que 26 milions de persones en el món el practiquen, la qual cosa és molt tenint en compte que la seva pràctica està molt limitada ja no sols a regions costaneres, sinó per les condicions climàtiques de la zona.14. Futbol sala: 30 milions
El futbol sala té els seus orígens en el futbol tradicional, encara que en aquest cas els equips són de cinc, la pista és més petita, la superfície on la que es juga és sòlida i es juga en interior. Més enllà d’això, consisteix a fer circular la pilota pel camp usant únicament els peus per a marcar en la porteria contrària. Aproximadament 30 milions de persones en el món el juguen.

13. Golf: 60 milions

El golf és un dels esports més populars del món, especialment a Europa Occidental, l’Est d’Àsia i els Estats Units. Més de 450 milions de persones són seguidores d’aquest esport i, d’aquestes, unes 60 milions el practiquen de manera més o menys regular.

El golf és un esport que es practica a l’aire lliure, en camps que conformen grans extensions d’herbes. El seu objectiu és el d’introduir, mitjançant el colpejo amb pals, una pilota en cadascun dels clots presents al llarg del camp en el menor nombre de cops possible.

12. Beisbol: 65 milions
El beisbol és un dels esports rei dels Estats Units. I malgrat ser seguit de forma pràcticament exclusiva en aquest país (és relativament popular també al Japó), això no impedeix que compti amb més de 500 milions de seguidors. I d’aquests, 65 milions ho practiquen habitualment.

Es tracta d’un esport que es juga en un camp d’herba quadrat (amb regions de sorra) en el qual dos equips, cadascun d’ells format per nou jugadors, competeixen per a colpejar amb un bat la pilota llançada per contra i recórrer les bases del camp abans que el rival recuperi la pilota batuda.

11. Esquí: 130 milions
L’esquí és l’esport de neu per excel·lència. Segurament hauríem d’incloure en un altre apartat el surf de neu, però no hem trobat dades per a diferenciar-los. Per tant, tant el surf de neu com l’esquí formen el seu propi pack. 130 milions de persones practiquen l’un o l’altre.

Ja sigui usant una única taula (surf de neu) o dos (esquí), l’objectiu d’aquest esport és el de lliscar-se sobre la neu d’una muntanya, utilitzant el propi impuls de la gravetat per a desplaçar-se per sobre de la superfície nevada.

10. Bàdminton: 200 milions
Arribem al posat número 10 i, amb ell, una sorpresa. El bàdminton, malgrat no ser mediàticament popular, supera als anteriors esports que hem vist. Ni més ni menys que 200 milions de persones en el món el practiquen.

Es tracta d’un esport de raqueta que es juga a l’interior d’una pista amb un camp dividit per la meitat per una xarxa situada per sobre del nivell del sòl. L’objectiu és aconseguir que el volant (no es juga amb pilota convencional, sinó amb una molt lleugera amb forma de con) toqui la superfície de la pista del rival.

9. Ping-pong: 300 milions
El ping-pong, també conegut com a joc de taula, és un esport de raqueta en el qual s’ha d’aconseguir que la pilota boti dues vegades en terreny rival. D’acord amb un estudi realitzat per la NASA, a causa de la increïble velocitat de reacció que es requereix, és l’esport més complicat a nivell professional. Així i tot, la seva popularitat fa que 300 milions de persones ho practiquin en el món i que 40 milions d’elles siguin professionals.

8. Tennis: 300 milions
Entrem ja en les primeres posicions, així que es venen ja els pesos pesants. El tennis no podia faltar en aquesta llista, encara que resulta curiós veure com està empatat amb el tennis de taula en el que a practicants es refereix. Així i tot, per la seva popularitat i nivell mediàtic internacional (1.000 milions de persones ho segueixen), ho hem posat per davant.

El tennis és un esport que es practica en pistes rectangulars de gespa, argila o material sintètic l’objectiu del qual és el de colpejar amb una raqueta la pilota i aconseguir que passi per sobre de la xarxa divisòria i que pot dues vegades en terreny rival.

7. Bàsquet: 400 milions
El bàsquet és seguit per més de 820 milions de persones en el món i té un dels índexs de seguiment/pràctica més alts, perquè gairebé la meitat dels seus seguidors ho juguen. A nivell global, s’estima que 400 milions de persones juguen a bàsquet.

Com bé sabem, es tracta d’un esport en el qual dos equips (de cinc jugadors cadascun) competeixen per a, usant les mans, introduir una pilota dins d’una canastra. Els seus partits es divideixen en quatre períodes.

6. Ciclisme: 518 milions
El ciclisme és un cas estrany. Perquè malgrat ser molt poc mediàtic (cal ser molt aficionat per a veure els tours), és molt practicat. Tant que no sols supera a gegants com el tennis o el bàsquet, sinó que és practicat per més de 518 milions de persones en el món. I la seva popularitat va en augment, perquè no cal cenyir-se a cap normativa, simplement agafar la teva bici i pedalar.

5. Escacs: 605 milions
S’aveïna un debat, segur. Hi ha molta controvèrsia sobre si els escacs ha de considerar-se un esport o no. Aquí no ho considerem com a tal, perquè no hi ha aquest grau d’activitat física que promou la salut, encara que hi ha un clar component d’entrenament mental. Sigui esport o joc, la veritat és que els escacs és increïblement popular: més de 605 milions de persones ho practiquen regularment.

4. Running: 621 milions

Fins i tot menys mediàtic que el ciclisme però més popular. La moda runner ha arribat per a quedar-se. O això sembla. I és que els números de gent que surt a córrer regularment està augmentant enormement, encara que hem de fer esment al fet que és segurament el pitjor esport per a la salut, perquè el solem practicar pels paviments de les ciutats, amb tot l’impacte que això pot tenir en les articulacions. Sigui com sigui, 621 milions de persones practiquen el running.

3. Voleibol: 800 milions
Entrem en el top 3 i ens trobem, sens dubte, amb una sorpresa: el voleibol. Sent especialment popular a Europa Occidental i a Nord Amèrica, el voleibol és un esport que, en ser practicat per qualsevol quan es va a la platja, compta amb més de 800 milions de practicants més o menys regulars.

A nivell oficial, el voleibol és un esport que pot jugar-se tant a la platja com en pistes interiors de superfície sintètica. Consisteix en dos equips (de sis jugadors cadascun) que competeixen per fer rebotar una pilota en la superfície de l’altre camp, estant dividit de l’altre per una xarxa a una altura de 2.5 metres.

2. Futbol: 1.000 milions
L’esport rei. Es tracta de l’esport més popular del món, perquè estem parlant que més de 4.000 milions de persones són aficionades al futbol. I d’elles, més de 1.000 milions ho practiquen, la qual cosa li fa convertir-se en l’esport d’equip més practicat.

I d’aquests 1.000 milions, hi ha 265 milions de futbolistes federats que competeixen cada (o gairebé) cap de setmana. Es tracta d’un esport que es juga en un camp d’herba de 100 metres de llarg en el qual dos equips (d’11 jugadors cadascun) competeixen per a, mitjançant una circulació de pilota amb els peus, introduir aquesta pilota en la porteria rival.

1. Natació: 1.500 milions
Només hi ha un esport més practicat que el futbol. I és la natació. Sorprengui o no, és, de llarg, l’esport amb més practicants: 1.500 milions de persones. Això és pràcticament 2 de cada 10 persones del món.

Però, potser no nedem tots a l’estiu? No fa falta que s’en un entorn professional, però gràcies a que és l’esport més vinculat al terreny lúdic i social (anar a la piscina o a la platja amb els amics), és també el més practicat.

Desplaça cap amunt